Návrh metodiky vytváření zákonných rezerv na sanace a rekultivace území dotčených dobýváním nerostných surovin - Zárubová, Kateřina (2011)
Ekonomie životního prostředí je aktuálním tématem současné ekonomie. Do této oblasti spadá i optimalizace financování ochrany krajiny a její návrat do rovnovážného stavu po ukončení těžby. Práce "Návrh metodiky vytváření zákonných rezerv na sanace a rekultivace území dotčených povrchovým dobýváním nerostných surovin" mapuje současné postupy při vytváření finančních rezerv na sanace a rekultivace. Zaměřuje se na povrchovou těžbu a to jak malých tak i velkých ložisek. Analýza jednotlivých postupů je provedena porovnáváním kladů a záporů. Metoda by měla být optimální, jak z hlediska organizací, tak i zájmů státu. Možné situace jsou popsány na názorných grafech, které rovněž do dostatečné hloubky rozebírají danou problematiku. Práce se opírá zejména o zákony a předpisy. Závěrem docházím k tomu, že neexistuje žádná univerzální optimální metoda tvorby rezerv všeobecně aplikovatelná na všechny typy ložisek, vždy musí být přihlédnuto ke konkrétním podmínkám s provedením potřebných analýz.