Analýza exportu zbraní Škodových závodů a Zbrojovky Brno do zemí Malé dohody ve 30. letech 20. století - Kárník, Jan (2011)
Historie Československa a jeho poloha hrála klíčovou roli pro rozvoj zbrojního průmyslu v meziválečném období. Vzhledem k nestabilitě v tomto regionu, který zde vznikl po rozpadu Rakousko-Uherska, se začal zbrojní průmysl v Československu vyvíjet daleko intenzivněji. Na počátku 30. let se již byl zbrojní průmysl rozvinut do té míry, že i důsledky krize nedolehly na Škodovku a Zbrojovku takovou měrou. Tyto podniky se s dopady hospodářské recese vyrovnaly daleko lépe než ostatní odvětví průmyslu. Ve 30. letech pak byly tyto podniky ovlivňovány nejenom stavem hospodářství svých obchodních partnerů v Malé dohodě, ale také politickou situací v okolních státech. Zakázky Škodových závodů a hlavně Zbrojovky Brno pak byly do velké míry ovlivňovány československou vládou. Ta používala hospodářskou politiku jako nástroj politiky zahraniční a to i do značné míry ovlivňovalo chování zbrojovky při obchodním styku s partnery z Malé dohody.