„Odčiňujeme Bílou horu!“. Pozemková reforma za první republiky jako příklad hospodářského nacionalismu. - Šedivý, Milan (2012)
Bakalářská práce se zabývá prvorepublikovou pozemkovou reformou, konkrétně motivy jejího provedení ze strany tehdejší politické reprezentace. V práci vycházím z teorie veřejné volby, která se mimo jiné zabývá chováním zájmových skupin a politiků, kteří se prostřednictvím mocenských nástrojů snaží maximalizovat svůj užitek. Práce ukazuje, že oním nástrojem byla i pozemková reforma, s jejíž potřebou přišly politické strany napříč politickým spektrem a snažily se její provedení ovládnout. Za tímto účelem proklamovaly několik důvodů pro nutnost jejího uskutečnění. Prvním důvodem bylo nevyhovující rozložení držby půdy, jelikož její velké procento patřilo úzkému okruhu lidí. Do tohoto okruhu patřila v naprosté většině šlechta, a to hlavně německá. Z toho vyplývá druhý proklamovaný důvod. Podle propagátorů reformy nabyla tato šlechta půdu neprávem, díky pobělohorským konfiskacím. Tato křivda měla být napravena ve jménu hesla "Odčiňujeme Bílou horu." Reformě byl tedy poplatně s dobou vtisknut sociální a nacionální charakter, a to pouze za účelem získání voličů, což dokazují i výsledky reformy. Hlad po půdě byl nasycen jenom částečně a Bílá hora také nebyla odčiněna v takovém rozsahu, jak si národ přál, jelikož příslušníci cizích národů i nadále vlastnili velké procento půdy.