Financování úspor energie v ČR v porovnání s vybranými programy v zahraničí - Svobodová, Alena (2011)
Tato diplomová práce se věnuje problematice financování energeticky úsporných opatření v rezidenčních budovách. Práce se zaměřuje na analýzu dostupných zdrojů financování. Po stručné charakteristice základních možností financování, zahrnujících modely české i zahraniční, blíže představuje některé vybrané dostupné programy, dotační tituly a komerční produkty. Poté je pozornost soustředěna na již konkrétní programy a produkty nejen z České republiky, ale i Slovenska a Německa. Práce aplikuje parametry programů na modelový objekt bytového domu a každou variantu pak hodnotí pomocí vybraných ekonomických kritérií. Na jejich základě vyhodnocuje ekonomickou efektivnost investice v jednotlivých variantách financování z pohledu investora, z pohledu státu vyjádřenou cenou jednotky uspořené emise CO2. Kombinací preferenčních variant investora a státu je nalezena optimální varianta financování pro modelový objekt.