Jak hospodářský cyklus ovlivňuje míru uzavírání sňatků? - Kouklík, Jakub (2011)
Práce zjišťuje, jaký dopad má hospodářský cyklus (vyjádřený mírou nezaměstnanosti) na míru sňatečnosti. Regresní analýza provedená metodou fixních efektů se zahrnutím robustních chyb na panelových datech zemí Evropské Unie v letech 2000 -- 2010 potvrdila významnost sledovaného vztahu. 1% růst mužské nezaměstnanosti je spojen s 0,08% snížením míry růstu sňatečnosti, což je způsobeno poklesem poptávky po mužích z důvodu nižších příjmů. Růst ženské nezaměstnanosti o 1 % je naopak spjat s 0,06% zvýšením míry růstu sňatečnosti, což naznačuje potvrzení hypotézy o ekonomické nezávislosti ženy. Dalšími významnými proměnnými v modelu jsou poměr žen na pracovní populaci a poměr příjmů. Zatímco rostoucí podíl žen na pracovní populaci způsobuje snížení tempa růstu míry sňatečnosti, dohánění mužských příjmů ženami míru růstu sňatečnosti zvyšuje.