Přidělují SPZ pražští úředníci náhodně? - Rovný, Jan; Bolcha, Peter; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato bakalářská práce ověřuje náhodné přidělování státních poznávacích značek vozidel na území hlavního města Prahy. Cílem je zjistit, zda vozidla s atraktivní registrační značkou mají statisticky významně výšší pořizovací cenu, což náhodné přidělování vyvrací. Druhým cílem je ověřit, zda vozidla s atraktivní SPZ statisticky významněji používají levý pruh ve směru jízdy, tedy pruh určený pro předjíždění. Data potřebná k ověření těchto hypotéz byla získána dvoudenním měřením, při němž bylo zachyceno více než 4 tisíce vozidel. Pomocí fotoaparátu byla zaznamenána projíždějící vozidla z nadchodu nad Nuselským mostem v Praze. Z celého vzorku bylo náhodně vygenerováno 184 automobilů, kterým byla odhadnuta pořizovací cena v době přidělení SPZ. Číselné kombinace registračních značek byly rozděleny do třech kategorií podle atraktivity. Tyto kategorie byly posléze mezi sebou porovnávány ve třech modelech, na základě jejich průměrných cen. Dle výsledků měření můžeme na jednoprocentní hladině významnosti zamítnout nulovou hypotézu a konstatovat, že na dané hladině významnosti se registrační značky nepřidělují náhodně. Výsledek čtvrtého modelu nevyšel statisticky významně, tedy nepotvrdilo se, že vozidla s atraktivní registrační značkou používají více levý pruh ve směru jízdy.
Vedoucí práce: Peter Bolcha
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses