Vyřešilo by zavedení daně z tuku obezitu v ČR? - Nádvorníková, Iva (2011)
Bakalářská práce se zabývá daní z tuku a důsledky její případné aplikace v ČR na některé nezdravé a často spotřebovávané potraviny. Jelikož se jedná o regresivní daň, mělo by být jejím hlavním dopadem přímé snížení spotřeby zdaněných potravin a nikoli zvýšení příjmu státního rozpočtu. Proto je u vybraných produktů za použití regresních modelů vypočítána poptávková elasticita a odvozen dopad případného zvýšení ceny každého produkt zvlášť. Výsledky ukazují, že poptávka po všech zkoumaných produktech je v ČR neelastická a zavedení daně z tuku by mělo jen malý dopad na snížení spotřeby nezdravých potravin a téměř žádný vliv na snížení obezity.