Analýza vlivu míry nezaměstnanosti na pracovní neschopnost - Kuhnová, Hana; Houdek, Petr, 1981-; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce bylo zhodnotit vliv míry nezaměstnanosti a dalších proměnných na pracovní neschopnost v ČR. K tomuto záměru jsem použila panelová data ze všech krajů ČR v letech 2001-2009. Pomocí několika modelů jsem určila, že hospodářská situace má na absentérismus vyšší vliv než zdravotní stav obyvatelstva. Podařilo se prokázat, že pracovní neschopnost v ČR je procyklického charakteru. Pokud stoupne míra nezaměstnanosti o 1 %, počet případů pracovní neschopnosti klesne o 1,13 na 100 pracujících nemocensky pojištěných. Z dalších proměnných zastupujících ekonomickou situaci mají nejvyšší vliv legislativní změny vedoucí ke zpřísnění systému vyplácení nemocenských dávek a náhrady mzdy a průměrná hrubá mzda. Čím je kompenzace vyšší a rozdíl v příjmu nižší, tím větší je motivace nemocných zůstat doma. Ve výzkumu jsem byla omezena délkou časové řady a počtem přístupných dat, závěry proto nemusejí být robustní.
Vedoucí práce: Petr Houdek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses