Teorie a praxe sociální politiky Československa v letech 1945-1946 - Křivka, Martin (2012)
Bakalářská práce se zabývá sociální politikou Československa bezprostředně po skončení druhé světové války. V první části práce analyzuje ideové zdroje poválečné sociální politiky, jak se formovaly v domácím a zahraničním odboji - soustředí se především na analýzu koncepce obsažené v klíčovém dokumentu "Za svobodu do nové Československé republiky" a koncepcí vzešlých z práce Ministerstva sociální péče v Londýně. Druhá část se prostřednictvím analýzy legislativních norem a práce Ministerstva ochrany práce a sociální péče zabývá konkrétními kroky v oblasti sociální politiky v bezprostředně poválečném období -- soustředí se zejména na otázku, jak ministerstvo překonávalo situaci informačního nedostatku o rozsahu škod a neexistující nebo nedostatečné materiální, personální a systémové zázemí. Poslední, třetí část, následně analyzuje roli sociálních témat ve volební kampani do ústavodárného shromáždění v roce 1946. Práce se opírá o analýzu primárních pramenů z Ministerstva sociální péče v Londýně, Ministerstva ochrany práce a sociální péče a dobového tisku, uložených v Národním archivu v Praze.