Teorie a praxe sociální politiky Československa v letech 1945-1946 - Křivka, Martin; Kozmanová, Irena; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Bakalářská práce se zabývá sociální politikou Československa bezprostředně po skončení druhé světové války. V první části práce analyzuje ideové zdroje poválečné sociální politiky, jak se formovaly v domácím a zahraničním odboji - soustředí se především na analýzu koncepce obsažené v klíčovém dokumentu "Za svobodu do nové Československé republiky" a koncepcí vzešlých z práce Ministerstva sociální péče v Londýně. Druhá část se prostřednictvím analýzy legislativních norem a práce Ministerstva ochrany práce a sociální péče zabývá konkrétními kroky v oblasti sociální politiky v bezprostředně poválečném období -- soustředí se zejména na otázku, jak ministerstvo překonávalo situaci informačního nedostatku o rozsahu škod a neexistující nebo nedostatečné materiální, personální a systémové zázemí. Poslední, třetí část, následně analyzuje roli sociálních témat ve volební kampani do ústavodárného shromáždění v roce 1946. Práce se opírá o analýzu primárních pramenů z Ministerstva sociální péče v Londýně, Ministerstva ochrany práce a sociální péče a dobového tisku, uložených v Národním archivu v Praze.
Vedoucí práce: Irena Kozmanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses