Nezaměstnanost osob se základním vzděláním - Malíková, Šárka (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá faktory ovlivňující špatné uplatnění osob se základním vzděláním se zaměřením na lokální trh práce v Písku. Součástí této práce je komparace čtyř specifických měst (Karviná, Brno-město, Praha a Písek) z hlediska různých struktur nezaměstnanosti a nejpoužívanějších nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Trh práce v Písku je poté analyzován nejdůkladněji. Osobám se základním vzděláním konkurují zejména osoby se zdravotním postižením a imigranti, a proto tato práce zkoumá pomocí shromážděných informací a místního šetření v Písku, zdali aktivní politika zaměstnanosti nestaví bariéry v zaměstnávání osob se základním vzděláním a zdali o tyto osoby mají zaměstnavatelé zájem, protože jsou levnou pracovní sílou. V závěrečné části jsou uvedeny mé návrhy institucionálně-právních opatření pro zlepšení zaměstnávání těchto osob.