Aplikování kvantitativních metod na teorii hospodářských cyklů rakouské ekonomické školy - Kaláb, Jiří; Svoboda, Miroslav; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato práce analyzuje rakouskou teorii hospodářských cyklů. Tato teorie popisuje příčiny, které způsobují cyklicky se opakující výkyvy ekonomické aktivity. Její základy jsou vystavěny na rakouské teorii kapitálu. Hlavním cílem práce je tyto příčiny identifikovat a na jejich bázi vystavět model. Tento model se pokouší zachytit vliv vysvětlujících proměnných na strukturu výroby podle Hayekova trojúhelníku. Vychází přitom ze vzorku měsíčních dat Spojených států amerických z období 1. 1. 1977 až 1. 4. 2011. Data byla testována pomocí lineárního regresního modelu. Výstup z modelu některé proměnné potvrdil a je tedy v souladu s rakouskou teorií hospodářských cyklů. Přesto však existuje celá řada problémů spojená s aplikováním tohoto ekonometrického modelu na teorii, jejíž představitelé důsledně odmítali zavádění matematických metod do ekonomické vědy
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses