Kaizl versus Bráf. Ekonomický liberalismus versus hospodářský nacionalismus v českých zemích na přelomu 19. a 20. století? - Slavík, Jan; Soběhart, Radek, 1978-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Bakalářská práce "Kaizl versus Bráf. Ekonomický liberalismus versus hospodářský nacionalismus v českých zemích na přelomu 19. a 20. století?" se zabývá hospodářským nacionalismem v českých zemích a chápe jej jako určitý druh protekcionismu. Práce chce prokázat, že hospodářský nacionalismus má za cíl pouze omezit konkurenci a k dosažení tohoto cíle je využívána národnostní otázka. Proti takto interpretovanému hospodářskému nacionalismu je postavena liberální teorie, která svými argumenty postupně vyvrací všechny myšlenky, na kterých stojí hospodářský nacionalismus. Své teze dokládám na ekonomickém myšlení dvou významných českých národohospodářů konce 19. a počátku 20. století, kteří se ve svých dílech otázkám ochranných opatření a liberalismu často věnovali.
Vedoucí práce: Radek Soběhart
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses