Efektivita likvidace invazních druhů v České republice na příkladu bolševníku velkolepého - Linc, Ondřej; Gráf, Václav; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem této práce je odhadnout, jaké ekonomické škody v České republice způsobuje kvůli znehodnocení životního prostředí invazní druh bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum). Metodou nákladů na obnovu bylo zjištěno, že škody ročně dosahují výše zhruba 2,5 milionu korun. To odpovídá sumě, kterou stát v současné době na likvidaci bolševníku velkolepého vynakládá. Model celkové likvidace následně ukázal, že náklady na kompletní vymýcení rostliny z území ČR, by se měly rovnat částce odhadem 170 milionů korun ročně po dobu pěti let. V současnosti by sice byl takový projekt ekonomicky nevýhodný, odkládání komplexnějšího zásahu ale způsobuje téměř exponenciální růst nákladů takového opatření v budoucnosti.
Vedoucí práce: Václav Gráf
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses