Jsou zločinci oportunističtí? (Analýza vlivu ceny mědi na počet krádeží mědi) - Panáček, Petr (2012)
Práce zkoumá na denních a měsíčních datech pro 4 Pražské okrsky za léta 2004 až 2010 vliv výkupní ceny mědi na počet krádeží mědi. Zavádím kontrolní proměnné pro ostatní krádeže a nezaměstnanost. Prokazuje se, že s rostoucí výkupní cenou mědi roste také počet krádeží mědi, navíc rostoucí počet krádeží mědi není způsoben celkovým růstem kriminality. Nezaměstnanost vykazuje negativní vliv na počet krádeží mědi, ale je nesignifikantní. Na denních datech dokazuji, že rozhodování zločince je ovlivněno počasím, dnem v týdnu a svátečními dny. Déšť zvyšuje pravděpodobnost nastání krádeže mědi, víkendové a sváteční dny ji snižují.