Je mužské chování méně altruistické než ženské? - Pekoč, Marek; Chytil, Zdeněk, 1949-; Zajíček, Miroslav, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Existuje mnoho výzkumů využívajících hru s diktátorem (dictator game), ale jen málo z nich si kladlo za cíl prozkoumat rozdíl mezi chováním žen a mužů v rámci této hry. Hypotézou této práce je, že muži jsou egoističtější než ženy. Abychom toto tvrzení prokázali, provedli jsme dvě modifikované verze dictator game. V první modifikaci účastníci experimentu přerozdělovali peníze z disponibilní částky na účet humanitární organizace, čemuž předcházela prezentace této organizace jejím zástupcem. V druhé úpravě si jiné subjekty rozdělovaly mezi sebou body do závěrečného hodnocení daného předmětu ve dvou kolech tak, že mezi těmito koly jim byl promítnut histogram agregovaných výsledků kola prvního. Výsledky experimentů naznačují, že v některých situacích se muži opravdu chovají méně altruisticky než ženy. Na účet humanitární organizace přerozdělovali o 22,7 % méně peněz než ženy. V druhém experimentu se rozdíl v chování žen a mužů v prvním kole neprojevil. Ovšem v důsledku poskytnuté informace o agregátním chování subjektů v prvním kole se chování mužů a žen v druhém kole podstatně diferencovalo a ženy v něm dávaly ve prospěch "protivníka" o 14,8 % bodů víc než muži.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses