Statistická analýza teplotních a srážkových časových řad v České republice v období 1961 - 2008 - Helman, Karel (2011)
Předkládaná disertační práce se zabývá analýzou měsíčních časových řad průměrných teplot a srážkových úhrnů naměřených na 44 místech v České republice v období 1961--2008. Hlavním cílem práce je s využitím sady vybraných statistických metod získat hlubší poznatky o zákonitostech vývoje klimatických časových řad. Sekundárním cílem je nalezení závislostí mezi dosaženými výsledky a základními geografickými souřadnicemi (nadmořskou výškou, zeměpisnou délkou a šířkou) vybraných měřicích stanic a porovnání všech výsledků pro dva klimatické prvky. Práce je přínosná ve dvou ohledech. Především uvádí řadu nových poznatků v oblasti klimatických časových řad, zejména v souvislosti se silou a vývojem jejich sezónní složky, ale také například popisuje vztah mezi rozdělením nesystematické složky a geografickými souřadnicemi měřicích stanic. Přínosem práce je rovněž rozsáhlá ukázka praktického využití řady statistických metod při analýze klimatických časových řad. Uplatněno bylo několik typů statistických metod -- od nástrojů v této oblasti hojně využívaných (analýza lineárních trendů) přes nástroje zřídka aplikované (Boxova-Jenkinsova metodologie) až po nástroje dosud nepoužité (časové řady klouzavé sezónnosti).