Postavení USD jako globální rezervní měny a hlavní měny v mezinárodním obchodním styku - Miller, David; Mandel, Martin, 1962-; Kuncl, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato práce se zabývá identifikací, charakteristikou a analýzou postavení amerického dolaru v pozici nejdůležitější měny současnosti, jeho vliv na mezinárodní měnovou politiku, složení devizových rezerv centrálních bank a obchodování na světovém devizovém trhu. Dále je představen historický vývoj od počátku brettonwoodského systému spolu s fenoménem eurodolarového trhu, který vývoj postavení dolaru ve světě zásadně definoval. V neposlední řadě je analyzován vývoj platební bilance USA a popsáno fungování měnové hegemonie amerického dolaru, přičemž jsou zmíněny podstatné náležitosti a vlastnosti, jimiž musí měna disponovat, aby se mohla stát nejdůležitější světovou rezervní měnou a hlavní měnou mezinárodního obchodu.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses