Evropská governance finančních krizí - Mudra, Tomáš (2011)
Tato práce je zaměřena na problematiku systému ekonomického vládnutí v Evropské unii v kontextu finančních krize. Evropská unie a její procesy dodnes představují těžko uchopitelný společenský fenomén. Velký prostor při jeho zkoumání je věnován konceptu governance. Jakýkoliv systém governance není definitivní a pod vlivem společenských jevů dochází k jeho proměnám. Jedním z výrazných společenských jevů jsou bezpochyby finanční krize. Finanční krize by tedy měly mít vliv na formování systému governance v Evropské unii, což se snaží tato práce dokázat. Jádrem práce je popis a analýza přijatých opatření pro boj s finanční krizí v kontextu evropské ekonomické governance. V práci jsou dále specifikovány okolnosti vzniku a šíření finanční krize. Je předpokládáno, že finanční krize vytvořila rozhodující tlak na poltické aktéry vedoucí k reformě systému evropského vládnutí. V závěru práce je diskutována existence a podoba změny systému vládnutí v Evropské unii a její pravděpodobný budoucí vývoj.