Analýza majetkové trestné činnosti v okrese Šumperk - Suchomelová, Lucie (2012)
Existuje mnoho studií, které se zabývají vlivy, které jsou částečně zodpovědné za zvýšení kriminality. K nejčastěji zkoumaným vlivům patří vliv nezaměstnanosti, výše trestu či pravděpodobnost dopadení na množství spáchaných trestných činů. Cílem mé bakalářské práce je testování vlivu vybraných proměnných na množství krádeží s použitím dat za období 2000 až 2010 v okrese Šumperk. Jako vysvětlující proměnné byly vybrány následující: míra nezaměstnanosti a pravděpodobnost dopadení. Pomocí vícenásobné regrese byla u obou proměnných prokázána negativní závislost. Pravděpodobnost obvinění je nízká, kolem 30 %. Pravděpodobnost odsouzení je naopak vysoká, a to přes 90 %. Nejčastějším trestem v případě krádeží byl trest odnětí svobody v rozmezí 9 až 12 měsíců.