Cenová diskriminace na trhu s marihuanou Venkáč nebo podlampa? - Stroukal, Dominik, 1987- (2011)
Tato práce představuje příklad cenové diskriminace na trhu s marihuanou v severních Čechách v roce 2006. Nejprve je sestaven model pro případ trhu více firem s důrazem na existenci dvou druhů firem a dvou kvalit nabízeného statku. Je ukázáno, že u prodejce dvou kvalit marihuany existuje oproti prodejci jedné kvality tendence ke zvýšení ceny dražší z nich a snížení ceny levnější. Za použití ekonometrických odhadů je prokázána cenová diskriminace v souladu s predikcemi modelu v rozsahu okolo 50 korun za gram.