Vliv vzdělání na míru udávaného štěstí, příklad České republiky - Krepčíková, Klára (2012)
Práce sleduje vztah mezi vzděláním a štěstím obyvatel České republiky užitím dat z European Social Survey. Pomocí deskriptivní statistiky a odhadu rovnice štěstí nalézám, že vzdělání má přímý i nepřímý vliv (přes vyšší příjmy a vyšší pravděpodobnost zaměstnání) na štěstí mužů. U žen vliv nalezen nebyl. Muži s vyšším středním vzděláním jsou méně šťastni než muži s nižším středním nebo vysokoškolským vzděláním, což může znamenat, že se těmto lidem nemusí navracet investice do vzdělání. Dalším zjištěním je, že vzdělání rodičů negativně ovlivňuje štěstí dětí. Štěstí žen je nižší při vysokém vzdělání otce, zatímco štěstí mužů je negativně ovlivněno vzděláním matky. Zdá se, že ženy svého otce považují za referenční osobu, zatímco muži považují za referenční osobu svou matku.