Nezaměstnanost osob s nízkou kvalifikací v Praze - Kašpar, Vojtěch (2012)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice zaměstnávání osob s nízkou kvalifikací a jejich uplatnění na trhu práce v Praze. V důsledku trendu zvyšování poptávky po kvalifikované práci, je v dnešní době tato skupina obyvatel ze sociálního hlediska rizikovou skupinou a je třeba jí věnovat zvýšenou péči pro zprostředkování zaměstnání. V úvodní části je přiblížen pojem nezaměstnanost a jsou zkoumány faktory ovlivňující nezaměstnanost nekvalifikované pracovní síly. Dále se práce zaměřuje na analýzu místního trhu práce a hodnocení aktivní politiky zaměstnanosti, především pak rekvalifikačních, výcvikových a jiných vzdělávacích kurzů, které mají zvyšovat konkurenceschopnost pracovníků na trhu. V praktické části je použita metoda dotazníkového šetření k posouzení konkrétních dopadů nezaměstnanosti a celkové životní situace zkoumaných osob. V závěru bakalářské práce jsou zjištěné informace použity pro hodnocení efektivnosti vzdělávacích programů a jsou navrženy další opatření, která by mohla snížit nezaměstnanost osob se základním vzděláním.