Vlastním automobilem k obezitě a kardiovaskulárním nemocem? - Sojka, Jan (2012)
Práce se zabývá závislostí mezi rozvojem automobilismu a úmrtností na kardiovaskulární onemocnění na datech 18 evropských států v letech 1997-2003. Jsou popsány základní faktory prevalence kardiovaskulárních onemocnění (KVO) a je provedena ekonometrická analýza za použití Arellano-Bond modelu. Analýza potvrdila pozitivní vztah automobilismu popsaného počtem pasažér-kilometrů a úmrtností na KVO. Dále potvrzuje negativní vztah mezi vysvětlovanou proměnnou úmrtnost na KVO a vysvětlujícími proměnnými počet bypassů, vývoj HDP, vzdělání a spotřeba kávy. Mezi vysvětlujícími proměnnými manželství, kouření a vysvětlovanou proměnnou byl zjištěn pozitivní vztah. Obrácená kauzalita je diskutována za pomocí Grangerových testů. Odhadnuté výsledky posloužily k diskuzi doporučení ke snížení prevalence KVO.