Vlastním automobilem k obezitě a kardiovaskulárním nemocem? - Sojka, Jan; Houdek, Petr, 1981-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce se zabývá závislostí mezi rozvojem automobilismu a úmrtností na kardiovaskulární onemocnění na datech 18 evropských států v letech 1997-2003. Jsou popsány základní faktory prevalence kardiovaskulárních onemocnění (KVO) a je provedena ekonometrická analýza za použití Arellano-Bond modelu. Analýza potvrdila pozitivní vztah automobilismu popsaného počtem pasažér-kilometrů a úmrtností na KVO. Dále potvrzuje negativní vztah mezi vysvětlovanou proměnnou úmrtnost na KVO a vysvětlujícími proměnnými počet bypassů, vývoj HDP, vzdělání a spotřeba kávy. Mezi vysvětlujícími proměnnými manželství, kouření a vysvětlovanou proměnnou byl zjištěn pozitivní vztah. Obrácená kauzalita je diskutována za pomocí Grangerových testů. Odhadnuté výsledky posloužily k diskuzi doporučení ke snížení prevalence KVO.
Vedoucí práce: Petr Houdek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses