Vývoj hospodaření vybraných fakultních nemocnic v ČR od roku 1990 do roku 2010 - Svoboda, Jakub; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem bakalářské práce je analyzovat a porovnat situaci v hospodaření vybraných fakultních nemocnic v České republice. Konkrétně se jedná o Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Všeobecnou fakultní nemocnici, Fakultní nemocnici Motol, Fakultní nemocnici Na Bulovce a Fakultní Thomayerovu nemocnici.Tyto nemocnice budou zkoumány v časovém intervalu od roku 1990 do roku 2010, toto období je z hlediska statistické průkaznosti dostatečně dlouhé a dává tedy možnost objektivně analyzovat vývoj v jednotlivých nemocnicích a následně je porovnat. Financování resortu zdravotnictví v České republice je dlouhodobým problémem. Tento resort představuje nemalou položku jak ve výdajích státního rozpočtu, tak i daňových poplatníků, a vzhledem k tomu, že fakultní nemocnice jsou největší zdravotnická zařízení v České republice, bude určitě zajímavé a je nanejvýš potřebné se zabývat jejich hospodařením. V teoretické části bakalářské práce jsou uvedeny pojmy a definice, které jsou v práci dále užívány. Fakultní nemocnice jsou příspěvkové organizace Ministerstva zdravotnictví, a proto je zde provedena charakteristika fungování státních institucí vykonávajících hospodářskou činnost a jsou zde popsána jejich specifika. Dále bude z teoretického hlediska charakterizováno hospodaření subjektů a základní parametry finanční analýzy. V analytické části práce budou analyzovány vybrané ekonomické parametry a hospodářské výsledky vybraných fakultních nemocnic a další důležité neekonomické parametry, které do velké míry ovlivňují samotné hospodaření. Výsledkem práce bude celkové zhodnocení a porovnání efektivity hospodaření jednotlivých nemocnic a doporučení na zlepšení hospodaření nejen v oblasti ekonomické.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses