Informační a komunikační technologie v České republice - Honsa, Viktor; Mičúch, Marek, 1980-; Kovanda, Lukáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
S rozvojem informačních a komunikačních technologií (ICT) nabírají tyto technologie stále více na svém významu a stávají se tak jedním z účinných nástrojů v procesu optimalizace a zvyšování konkurenceschopnosti. Se zvyšujícím se význam se objevují studie, které mají ambice tento význam explicitně vyjádřit. Význam ICT v České republice není jiný, ovšem studií s podobnými ambicemi mnoho není. V diplomové práci je na základě (i) růstového účetnictví analyzován vztah mezi využíváním ICT, souhrnnou produktivitou výrobních faktorů a růstem hrubé přidané hodnoty v České republice v letech 1997-2007 a (ii) ekonometrické analýzy datového panelu rovněž pro Českou republiku odhadován význam vybraných determinantů ovlivňující zavádění ICT. Výstup diplomové práce tvoří určení (i) výše příspěvků jednotlivých vstupů a diskuze možné součinnosti prohlubování ICT kapitálu a souhrnné produktivity výrobních faktorů a (ii) těch proměnných, které měly a mohou mít vliv na zavádění ICT a formulovaným modelem se ukazují být statisticky významné.
Vedoucí práce: Marek Mičúch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses