Deflace Pohled rakouské školy - Řepík, Martin (2011)
Deflace, dnes chápaná převážně jako pokles cenové hladiny, je v očích ekonomů hlavního proudu strašákem a nebezpečím pro vývoj ekonomiky. Tento pohled vychází ze zkušenosti z období Velké hospodářské krize v letech 1929 - 1933 a pozdějšího vývoje v Japonsku. Cenovou stabilitou se tak v současném pojetí rozumí neklesání cenového indexu, měnová politika si dokonce dává za cíl jeho trvalý růst. Rakouská ekonomická škola chápe inflaci a deflaci v jejich původním významu jako růst a pokles peněžní nabídky. Moderní výklad těchto pojmů v jejích očích představuje nebezpečný omyl, jehož důsledkem je nepochopení příčinných souvislostí mezi jednotlivými jevy. To vede nejen k chybným teoretickým závěrům, ale v první řadě k narušování chodu ekonomiky, cenové i výrobní struktury a vzniku hospodářských cyklů způsobených umělým nárůstem peněžní zásoby, který vybraným skupinám přináší prospěch.