Deflace Pohled rakouské školy - Řepík, Martin; Havel, Jan; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Deflace, dnes chápaná převážně jako pokles cenové hladiny, je v očích ekonomů hlavního proudu strašákem a nebezpečím pro vývoj ekonomiky. Tento pohled vychází ze zkušenosti z období Velké hospodářské krize v letech 1929 - 1933 a pozdějšího vývoje v Japonsku. Cenovou stabilitou se tak v současném pojetí rozumí neklesání cenového indexu, měnová politika si dokonce dává za cíl jeho trvalý růst. Rakouská ekonomická škola chápe inflaci a deflaci v jejich původním významu jako růst a pokles peněžní nabídky. Moderní výklad těchto pojmů v jejích očích představuje nebezpečný omyl, jehož důsledkem je nepochopení příčinných souvislostí mezi jednotlivými jevy. To vede nejen k chybným teoretickým závěrům, ale v první řadě k narušování chodu ekonomiky, cenové i výrobní struktury a vzniku hospodářských cyklů způsobených umělým nárůstem peněžní zásoby, který vybraným skupinám přináší prospěch.
Vedoucí práce: Jan Havel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses