Jsou spotřebitelé ochotní zaplatit za CHZO výrobek? - Závorová, Miroslava; Bartoň, Petr; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
V roce 1992 vznikl evropský systém ochrany potravin založený na zeměpisném původu. Za dobu své existence eviduje přes tisíc evropských i neevropských potravin. V roce 2004 se do již řadu let fungujícího systému zapojila přistoupením do EU i Česká republika. V této práci je analyzován důsledek získání a používání chráněného zeměpisného označení na cenu vybraného výrobku. Pomocí funkce hedonické ceny je zkoumána ochota spotřebitele za vybraný výrobek, který nese chráněné zeměpisné označení, zaplatit. Pro empirickou analýzu jsou využita panelová data z pivovarnického průmyslu. Z výsledků práce vyplývá, že přítomnost chráněného zeměpisného označení v interakci s další vlastností výrobku může ovlivnit ochotu spotřebitel za výrobek zaplatit. Například byl prokázán vliv interakce chráněného zeměpisného označení a výčepního piva.
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses