Pojišťovnictví ve fázi strukturálních změn vyžadující nové vnitřní uspořádání pojišťoven - Štěpánek, Lukáš; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Majtánová, Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Evropské pojišťovnictví v současnosti stojí před fází strukturálních změn. Transformace v doposud konzervativním a silně regulovaném pojišťovacím oboru bude odlišná od transformací provedených v jiných odvětvích. Pro pojišťovnictví 21. století bude typická změna doposud harmonického pojišťovacího trhu v silně konkurenční prostředí, které bude vyžadovat významné změny v organizační struktuře pojišťoven. Snahou celé práce je napomoci vrcholovému vedení pojišťoven ve tvorbě složitých modelů organizačních zaměření společností a zároveň vytvoření jednoduché teoretické struktury vysvětlující změny v organizační struktuře pojišťoven. Zvláštní důraz je kladen na outsourcing hodnotového řetězce v likvidaci pojištění motorových vozidel. Motivací managementu pojišťoven pro zavedení těchto změn je především cenový boj pojišťoven, který klade významné požadavky na efektivitu těchto finančních institucí. Právě optimalizace hodnotového řetězce pojišťovny může umožnit zvýšenou profitabilitu technického výsledku pojištění oproti konkurenci. Výběr praktického příkladu v dizertační práci záměrně padl na pojištění motorových vozidel, protože: 1. vykazuje velmi často hraniční profitabilitu - combined ratio okolo 100%, 2. v odvětví pojištění motorových vozidel je velmi vysoká cenová konkurence, 3. škody mohou být standartizovány a v důsledku mobility vozidel jednodušeji řízeny.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations