Reforma systému zdravotní péče ve Spojených státech amerických - Horáková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Střítecký, Rudolf, 1946-2018; Lešetický, Ondřej (2012)
Diplomová práce "Reforma systému zdravotní péče ve Spojených státech amerických" volně navazuje na bakalářskou práci z roku 2008 s názvem "Liberální systém zdravotnictví USA". Práce je zaměřena především na způsoby financování a změny, které v oblasti poskytování zdravotní péče přinesl reformní zákon The Patient Protection and Affordable Care Act (zkráceně PPACA), podepsaný demokratickým prezidentem Barackem Obamou dne 23. března 2010. Zvláštní pozornost je věnována vzrůstajícím nákladům na zdravotní péči a zneužívání finančních prostředků v rámci sociálně zdravotního programu Medicare, který je federálním programem určeným pro občany Spojených států amerických starších 65 let a pro zdravotně postižené. Část práce pojednává také tzv. Massachusetts Mandatory Health Insurance Program z roku 2006, který se stal jakousi předlohou pro nový reformní zákon. V praktické části jsou uvedeny konkrétní změny, které nový zákon přináší, včetně dopadů na vybrané sociální skupiny obyvatel -- nepojištění, zaměstnavatelé, rodiny s dětmi, senioři a lidé s tzv. "pre-existing conditions". Vzhledem k tomu, že reforma zdravotnictví je do značné míry také tématem politickým, jsou v závěru práce uvedeny vybrané názory zastánců i odpůrců této reformy.
Vedoucí práce: Rudolf Střítecký
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2012
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2012
Keywords: reforma zdravotnictví; zdravotní pojištění; Spojené státy americké; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; health care reform; health insurance; United States; master's theses