Antecedenty aktivní práce s významem mise organizace ze strany zaměstnanců a angažovanosti zaměstnanců vůči misi - Pernica, Karel (2021)
Mise představuje významný nástroj pro realizaci strategie jakékoliv organizace. Celá řada studií nabízí nespočet pozitivních aspektů, které mise organizacím přináší. Základním předpokladem její funkčnosti je angažovanost zaměstnanců vůči této misi a jejich aktivní práce s významem mise. Tato disertace nejprve identifikuje antecedenty aktivní práce zaměstnanců s významem mise, kterými jsou propagace budoucnosti organizace ze strany vyššího managementu a vnímané dopady práce ze strany zaměstnanců. Dále vnímaný dopad práce mediuje jednak pozitivní vliv informací, jež se dostávají zaměstnanci ohledně jeho práce, ale také pozitivní vliv propagace budoucnosti organizace ze strany vyššího managementu, na aktivní práci s významem mise organizace. Antecedenty angažovanosti zaměstnanců vůči misi jsou vnímaná shoda osoby s organizací, propagace hodnot a budoucnosti ze strany vyššího managementu a identifikace zaměstnanců s organizací. Analyzovaný vzorek čítal 403 respondentů různě velkých organizací napříč odvětvími, což činí výsledné poznatky zobecnitelné do větší míry než u většiny dosavadních studií.