Identifikace botů na Twitteru u českých politických účtů - Málek, Matěj; Böhmová, Lucie; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou politické manipulace na sociálních sítích pomocí automatizovaných účtů, známých také pod názvem "boti". Hlavním cílem této práce je identifikovat současný stav botů, kteří sledují české politické profily na sociální síti Twitter. V této práci je pomocí modelu, vytvořeného prostřednictvím technik strojového učení, vycházejících z metodiky CRISP-DM, zkoumáno, jak moc působení botů ovlivňuje účty předních českých politiků na sociální síti Twitter. Bylo využito API Twitteru pro sběr dat všech sledujících profilů představitelů 5 největších českých politických stran. Tato data byla klasifikována rozhodovacím stromem vytvořeným pomocí algoritmů strojového učení a byly tak zjištěny pravděpodobné počty automatizovaných účtů. Pro kontrolu správnosti výstupů byly výsledky klasifikace porovnány s komerční službou se stejným účelem. Výsledkem této práce je rozhodovací strom pro identifikaci botů, pomocí kterého bylo zjištěno, že se podíl botů sledujících politické účty pohybuje mezi 11,9 a 20,9 %, což jsou v porovnání s~ostatními výzkumy lehce nadprůměrné hodnoty. Na závěr této práce je představeno srovnání vlastních výsledků s ostatními podobnými výzkumy a diskuse faktorů specifických pro české prostředí sociální sítě Twitter.
Vedoucí práce: Lucie Böhmová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses