Použití revenue managementu v hotelnictví - Efremova, Evgeniya; Fiala, Petr, 1949-; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Hlavním cílem diplomové práce byla tvorba modelu, který by aplikoval teoretické základy Revenue managementu. Jednalo se nejprve o vytvoření predikčního modelu, pomocí kterého byla předpovězena poptávka. K těmto účelům byly použity model lineární regrese a náhodného lesa. Pro zlepšení přesnosti modelů bylo zvoleno ladění hyperparametrů. Porovnání výsledků proběhlo pomocí RMSE. Následně byl vytvořen optimalizační model pro účely maximalizace hotelových tržeb. Byl sestaven model smíšeného celočíselného programování, pro který vstupními parametry byly výsledky predikčního modelu. Reálná data byla poskytnuta jedním nejmenovaným menším hotelem. Zpracování dat a modelování probíhalo v R.
Vedoucí práce: Petr Fiala
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses