Soft-kyberstalking pri získavaní informácií o okolí - Trníková, Nikola; Smutný, Zdeněk; Sigmund, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Sledovanie aktivity a správania ľudí v online prostredí prostredníctvom informačných a komunikačných technológií sa v posledných rokoch zvyšuje. Tento fenomén poskytol podklad pre vznik tejto práce, ktorej cieľom je vymedzenie termínu soft-kyberstalking a jeho zasadenie v súlade s vykonaným výskumom, ktorý je súčasťou práce. Na danú problematiku je nazerané s ohľadom na odlišné vekové generácie ako aj pohlavie. Čitateľ tým získava možnosť rozšíriť svoju znalosť o kyberstalking, či nahliadnuť do odlišných prístupov k využívaniu sociálnych sietí rôznymi generáciami. Diplomová práca je rozdelená na dve logické časti. Prvá časť sa zaoberá všeobecnou definíciou stalkingu a informuje o výskumoch z minulosti na danú problematiku. Ďalej sa sústreďuje na informačnú bezpečnosť a tiež rieši súkromie na sociálnych sieťach, spoločne s ich princípmi a zásadami používania. Druhá časť práce sa zameriava na zodpovedanie hlavnej výskumnej otázky a s ňou spojenými hypotézami. Tie smerujú k prístupom akými generácie X, Y a Z získavajú informácie o ľuďoch vo svojom okolí. Vysvetľuje dôvody, pre ktoré generácia Z najviac inklinuje k soft-kyberstalkingu. Diskutuje rozdiely vo vnímaní generáciou Y, ktorú možno považovať za hraničnú medzi vyššie spomenutými generáciami Z a X. Obmedzenia vo využívaní sociálnych sietí v rámci organizácií sú podané na základe osobných skúseností respondentov, ktoré vedú k presvedčeniu, že v prípade správneho nastavenia je možné dosiahnuť vzájomnú spokojnosť.
Vedoucí práce: Zdeněk Smutný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses