Porovnání metod shlukové analýzy na datech o hlasování poslanců Parlamentu ČR - Kovaříková, Marie; Šulc, Zdeněk; Řezanková, Hana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Cílem této diplomové práce je porovnání metod hierarchické shlukové analýzy pro nominální data. Tyto metody se liší použitými mírami podobnosti a jsou hodnoceny pomocí několika hodnoticích kritérií. Pro jejich praktické porovnání byla použita data o hlasování poslanců Parlamentu České republiky za období 2013–2017. Z dostupných záznamů o hlasování jsou dle specifických kritérií vyčleněny čtyři dílčí soubory hlasování, pomocí nichž je provedeno shlukování poslanců. Práce tak vedle porovnání metod shlukové analýzy přináší informaci o identifikovaných shlucích v Poslanecké sněmovně, o chování jednotlivých poslanců a o tom, zda je zachována jednota politických stran, popř. vládní koalice. Teoretická část práce se věnuje představení shlukové analýzy s důrazem na shlukování kategoriálních dat. Podrobněji je pak rozebráno hierarchické shlukování a jednotlivé míry podobnosti mezi objekty. V praktické části je provedena analýza dílčích souborů, kdy jsou podrobněji prozkoumány ty kombinace počtu shluků a použité míry podobnosti, které se dle hodnoticích kritérií jeví jako nejvhodnější. Závěrem práce je identifikace měr podobnosti, při jejichž použití bylo dosahováno buď nejlepších, nebo nejhorších výsledků. Věcným závěrem je převažující dodržování společného hlasování vládní koalice i politických stran, kdy je proměnlivé zejména zařazení poslanců Komunistické strany a hnutí Úsvit k některému ze shluků jiných politických stran.
Vedoucí práce: Zdeněk Šulc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses