Návrh a realizace chatbota pro podporu komunikace se zákazníky - Kučerová, Ema; Stanovská, Iva; Měrka, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Práce se zabývá návrhem a realizací řešení chatbota, který má sloužit jako podpora zákaznického servisu a vykonávat rutinní činnosti operátorů na zákaznickém portálu vybrané společnosti, a podpořit tak komunikaci se zákazníky. Chatbot je vyvinutý na platformě Power Virtual Agents, která byla na základě průzkumu dostupných technologií, jejich analýzy a srovnání vybrána jako nejvhodnější technologie splňující vybrané požadavky na řešení chatbota a IT prostředí zadavatele. Dle specifikovaných požadavků je proveden návrh architektury řešení a návrh dialogu chatbota. Chatbot je navržen k prvotnímu odbavení chatu na zákaznickém portálu, zjistí potřebné informace o problému, který zákazník potřebuje vyřešit. Urgentní případy jsou řešeny přesměrováním chatu na živého operátora, méně naléhavé případy jsou chatbotem s využitím automatizačního nástroje Power Automate uloženy do systému Microsoft Dynamics 365 Customer Service. Práce obsahuje popis, jakým způsobem bylo řešení realizováno a výsledek tvorby.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses