Analýza situace na trhu práce v oblasti dopravy - Kadlecová, Adéla; Langhamrová, Jitka, 1958-; Novák, Radek, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou trhu práce v oblasti dopravy, s konkrétním zaměřením na silniční nákladní dopravu. Pro tu je v posledních letech určující stále se prohlubující nedostatek řidičů, který představuje významný faktor limitující její rozvoj. Právě komplexní analýza problematiky nedostatku řidičů, včetně jejího zasazení do širšího kontextu situace na českém trhu práce a podrobné diskuze příčin a možných řešení tohoto problému, je hlavním cílem této práce. V rámci jeho naplnění je první kapitola věnována aktuální, ve srovnání s několika posledními vývojově stabilnějšími lety, relativně turbulentní situaci na českém trhu práce. Ta nastavuje základní rámec a kontext, ze kterého vychází následná analýza zaměřená specificky na oblast dopravy. Zde je pozornost věnována diskuzi hlavních příčin nedostatku řidičů, mezi které patří profesionalizace armády, nízká atraktivita profese řidiče, či tzv. demografické faktory. Těmi jsou myšleny věk a pohlaví, respektive značně specifické věkové a pohlavní struktury profesionálních řidičů. Obě tyto struktury jsou v rámci práce statisticky analyzovány na základě unikátních dat z databáze Truckjobs.cz. Provedené analýzy na jedné straně nepotvrzují v literatuře často zdůrazňovanou starší věkovou strukturu řidičů, ve věci pohlavní struktury a její vychýlenosti směrem k silné dominanci mužů však naopak dávají skutečnostem uváděným v literatuře za pravdu. Po diskuzi příčin nedostatku řidičů jsou naznačena možná řešení tohoto problému. Komplexní pojetí předkládané analýzy podtrhuje doplnění sekundární analýzy literatury a vlastní statistické analýzy dat z databáze Truckjobs.cz o zajímavé informace získané z rozhovoru se zástupci společnosti Gebrüder Weiss spol. s r.o. poskytující aktuální pohled přímo z firemní p
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses