Zemřelí podle příčin smrti a pohlaví v ČR - Valtrová, Kateřina; Langhamrová, Jitka, 1958-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnocení vývoje úmrtnosti podle nejčastějších příčin smrti v České republice s diferenciací na kraje ČR, v letech 2000–2019. Dále také porovnat rozdíly mezi muži a ženami, ale zároveň také zjistit intenzitu a strukturu úmrtnosti podle příčin úmrtí dle jednotlivých věkových skupin. Mezi hlavní příčiny smrti patří nejenom v České republice, ale i po celém světě, kardiovaskulární onemocnění, novotvary, vnější příčiny úmrtí, nemoci dýchací a trávicí soustavy. Dále se práce zaměřuje na vyhodnocení možných rizik a příčin úmrtí v dětském, mladém, starším a velmi starém věku. Jako hlavní ukazatele byly využity standardizované míry úmrtnosti analyzovaných skupin příčin úmrtí pro každé pohlaví zvlášť. V první, teoretické, části je nastíněna problematika vývoje mezinárodní klasifikace nemocí a charakteristika nejčastějších onemocnění ovlivňující mortalitu české populace. Druhá, praktická, část se nejdříve zabývá analýzou příčin úmrtí dle věku a pohlaví v České republice. A následně byla věnována pozornost i analýze příčin smrti podle regionální diferenciace, a to na krajské úrovni. Obecně lze tvrdit, že nejvyšší nemocnost a úmrtnost se ve studovaném období vyskytovala v severozápadní části republiky nebo v Moravskoslezském kraji. Naopak nejlepší úmrtnostní poměry nejčastějších příčin úmrtí se vyskytovali v hlavním městě Praha.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses