Realizace a testování inteligentního chování chatbotů - Pešková, Barbora; Zamazal, Ondřej; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Technologie chatbotů během uplynulých dekád prošla vývojem, díky němuž spatřily světlo světa rozličné druhy těchto komunikačních systémů. Existují chatboti, kteří komunikují prostřednictvím pravidel zadaných jejich lidským tvůrcem, kde bot v textu rozpozná určený záměr či entitu a vrátí předdefinovanou odpověď. Dokonalejší chatboti si ale během dialogu pomáhají prvky umělé inteligence, například dovedou detekovat emoce a tóny, rozeznat obsah zaslaného obrázku nebo generovat nový text pomocí natrénovaného modelu. Právě tito chatboti, u nichž se vyskytují projevy inteligentního chování, jsou předmětem této diplomové práce. Teoretickými cíli práce jsou provedení rešerše na téma chatbotů a platforem konstrukce chatbotů, inteligentních prvků v chatbotech a inteligentních chatbotů a také testování (rozumného, inteligentního) chování chatbotů. Následují tři praktické cíle; prvním z nich je návrh, realizace a nasazení konkrétních chatbotů s různou mírou "inteligence", druhým návrh dotazníku pro vyhodnocování testování chatbotů a provedení testování na skupinách uživatelů a v poslední řadě vyhodnocení, závěry a doporučení. Jako součást práce byly vytvořeny tři varianty chatbota zastupující tři různé skupiny chatbotů s ohledem na využití inteligentních prvků, které si za cíl kladly uživateli po krátkém dialogu doporučit hudební album. Tyto varianty byly otestovány skupinami uživatelů. Testování bylo zakončeno vyplněním dotazníku a na základě sesbíraných odpovědí proběhlo vyhodnocení chatbotů. Ukázalo se, že varianty s využitím prvků umělé inteligence dosáhly z hledisek rozumnosti vedení dialogu, rozumnosti výsledného doporučení i uživatelské přívětivosti a funkčnosti lepších výsledků.
Vedoucí práce: Ondřej Zamazal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses