Analýza regionální dynamiky HDP s využitím postupů prostorové ekonometrie - Sheshneva, Natalia; Formánek, Tomáš; Veverka, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Hrubý domácí produkt je základní makroekonomický ukazatel, pomocí kterého lze na makroekonomické úrovni zkoumat fungování a výkonnost ekonomiky za určité období. S jeho pomocí lze měřit ekonomickou aktivitu v zemi nebo v určitém regionu. Cílem diplomové práce je zkoumání faktoru ovlivňujících hrubý domácí produkt. V modelu se veškeré použité vysvětlující proměnné týkají zaměstnanosti. Celkem pro odhad HDP byly použity tři vysvětlující proměnné: procent zaměstnaných lidí, které pracují v znalostně náročných službách, míra nezaměstnanosti a procentní rozdíl v zaměstnanosti mezi pohlavími. Druhým cílem je zkoumání problematiky domácího produktu v souvislosti s geografickým umístěním jednotek, které je uskutečněno pomocí analýzy neprostorových a prostorových modelů pro panelová data. Přičemž, pro analýzu jsou vybraný regiony České republiky, Rakouska, Německa, Polska, Slovenska a Maďarska za období 2014–2018. Dle Hausmanovy statistiky se neprostorový model s fixními efekty ukázal jako vhodnější. Dle F testu se ukazal lepší model s kombinovanými efekty, data jsou zatížená heterogenitou jak mezi jednotkami, tak i mezi časovými období. Proto nejlepší neprostorový model je model s fixními kombinovanými efekty. Dle prostorové Hausmanovy statistiky se model s fixními efekty zase ukázal jako vhodnější a dle LM testů by měl být preferován model s prostorovou autokorelací závislé proměnné. I když se neprokázaly jako významné časové efekty v tomto modelu, dle statistik AIC, BIC a LogLik byl také preferován model s kombinovanými efekty. Potvrdilo se očekávání o podstatném vlivu míry nezaměstnanosti na HDP, a čím je míra nezaměstnanosti menší, tím je vyšší hodnota domácího produktu. Proměnná obsahující údaje o zaměstnaných v znalostně náročných službách se neprojevila jako vhodná pro odhad domácího produ
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses