Vizualizace rozhodovacích stromů - Svárovský, Matyáš (2021)
Práce se zabývá problematikou vizualizace při použití rozhodovacích stromů. Rozhodovací stromy jsou jednou z nejznámějších metod používaných v procesu dobývání znalostí během analytické fáze, označované jako data mining. Cílem práce je extenzivně shrnout možnosti zapojení vizualizace do rozhodovacích stromů a ověřit tyto možnosti na zvolených nástrojích dobývání znalostí na trhu. Toho je dosaženo popsáním hlavních principů a vizualizačních technik na základě studia odborné literatury, dále sestavením srovnávacích kritérií z teoretického základu, rešerší dostupných softwarových nástrojů na trhu a jejich následným porovnáním dle stanovených kritérií. Vyzkoušeno je celkem deset populárních nástrojů z oblasti dobývání znalostí. Všechny nástroje vhodným způsobem reprezentují základní informace v modelu rozhodovacího stromu. Liší se ale podstatnými rozdíly v pokročilejších funkcích, některé důležité zobrazovací techniky nebývají implementovány vůbec. Interaktivní zapojení uživatele do celého procesu není příliš běžné, často je naopak dávána přednost co největší automatizaci, hledání nejlepšího modelu a parametrů za pomoci počítačových algoritmů. Stále existuje prostor pro vylepšení funkcionalit takovým způsobem, aby uživatel lépe pochopil výsledný model i celkovou podstatu řešeného problému.