Vizualizace rozhodovacích stromů - Svárovský, Matyáš; Chudán, David; Helman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Práce se zabývá problematikou vizualizace při použití rozhodovacích stromů. Rozhodovací stromy jsou jednou z nejznámějších metod používaných v procesu dobývání znalostí během analytické fáze, označované jako data mining. Cílem práce je extenzivně shrnout možnosti zapojení vizualizace do rozhodovacích stromů a ověřit tyto možnosti na zvolených nástrojích dobývání znalostí na trhu. Toho je dosaženo popsáním hlavních principů a vizualizačních technik na základě studia odborné literatury, dále sestavením srovnávacích kritérií z teoretického základu, rešerší dostupných softwarových nástrojů na trhu a jejich následným porovnáním dle stanovených kritérií. Vyzkoušeno je celkem deset populárních nástrojů z oblasti dobývání znalostí. Všechny nástroje vhodným způsobem reprezentují základní informace v modelu rozhodovacího stromu. Liší se ale podstatnými rozdíly v pokročilejších funkcích, některé důležité zobrazovací techniky nebývají implementovány vůbec. Interaktivní zapojení uživatele do celého procesu není příliš běžné, často je naopak dávána přednost co největší automatizaci, hledání nejlepšího modelu a parametrů za pomoci počítačových algoritmů. Stále existuje prostor pro vylepšení funkcionalit takovým způsobem, aby uživatel lépe pochopil výsledný model i celkovou podstatu řešeného problému.
Vedoucí práce: David Chudán
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses