Důvody akceptace kryptoměn podniky v ČR - Vlasák, Tomáš (2021)
Tato diplomová práce zkoumá důvody akceptace kryptoměn podniky v ČR. Na začátku je vysvětlena teorie difúze inovací, která je využita k predikci budoucí míry adopce. Na modelovém příkladu kryptoměny Bitcoin představuje historii vzniku, princip adres, těžby, technologii Blockchain a popisuje vlastnosti plateb pomocí Bitcoinu. Stručně popisuje současné metody platby, aby bylo zřejmé porovnání vůči transakcím v kryptoměnách. Pro objasnění mírně odlišné situace v ČR popisuje unikátní projekty, které z ČR pochází a možná mají vliv na vnímání obecně kryptoměn ve společnosti. Dále je stručně okomentován stav akceptace ve světe i konkrétněji v ČR. Poté jsou představeny možnosti, jak přijmout kryptoměny od zákazníka. Závěr teoretické části je věnován shrnutí možných důvodů pro akceptaci kryptoměn. V praktické části je aplikována teorie difúze inovací z mého osobního pohledu. Poté je popsána metodika a návrh kvalitativního výzkumu. Na konci práce jsou prezentovány výsledky výzkumu.