Prevence rizik sociálního inženýrství v bankovním sektoru - Ptáčník, Jakub; Doucek, Petr, 1960-; Luc, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Budování efektivního programu rozvoje bezpečnostního povědomí je často přehlíženou součástí systému řízení bezpečnosti informací v mnoha organizacích. Diplomová práce zkoumá význam bezpečnostního povědomí zaměstnanců a jeho vliv při prevenci útoků využívajících sociálního inženýrství. Součástí práce je také analýza legislativního rámce a doporučení mezinárodních norem v oblasti bezpečnosti lidských zdrojů, které jsou kladeny na organizace podnikající ve finančním sektoru. Na základě zjištěných poznatků byl vytvořen stručný přehled těchto požadavků a doporučení. Cílem práce je vytvoření školících materiálů pro zaměstnance vybrané organizace, jejich integrace do programu rozvoje bezpečnostního povědomí a ověření efektivity školení. Tato práce poskytuje doporučení pro implementaci programu rozvoje bezpečnostního povědomí a může být vodítkem pro organizace, které musí povinně splňovat regulatorní požadavky nebo se dobrovolně rozhodnou řešit bezpečnostní rizika související se sociálním inženýrstvím pomocí tréninku a školení svých pracovníků.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses