Propojení podnikové strategie a řízení podnikových IS/ICT - Přindiš, Jan (2021)
Hlavním cílem diplomové práce je vytvoření základního rámce metody Balanced Scorecard a návrh postupu implementace za účelem řízení informační strategie ve vybrané organizaci. Pro účely této práce byla vybrána organizace IAESTE Czech Republic, která je pobočkou mezinárodní, nevládní, nepolitické, neziskové organizace IAESTE A.s.b.l. Jedním ze záměrů organizace je poskytovat studentům primárně technickou praxi adekvátní k jejich zaměření studia. K naplnění záměru a poskytování služeb se v posledních letech organizace spoléhá především na informační systémy a jiné informační zdroje. Informatika spolu s jejím řízením se tak stává pro organizaci stěžejní pro dosažení jejích cílů. Teoretická část je zaměřena na podnikovou informatiku, řízení podnikové informatiky pomocí vybraných principů a standardů, dále na popis metody Balanced Scorecard, vybraný postup implementace metody a její transformaci pro informatiku. Závěrem je představena organizace IAESTE Czech Republic. Praktická část zahrnuje popis a analýzu současného stavu informatiky v organizaci, vytvořený základní rámec metody Balanced Scorecard a návrh její implementace doplněný o doporučení pro budoucí používání.