Jaké emoce a asociace vyvolávají různé druhy písma - Sladovníková, Eliška (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na vnímání písma z hlediska asociací a emocí. V teoretické části je popsáno písmo, nejdůležitější pojmy pojící se s písmem, jeho anatomie, vývoj a klasifikace či rozdělení písma. Následně popisuje emoce a asociace, které si lidé spojují s určitými typy písma, včetně zamyšlení nad používání fontů v logách a významu řezu písma. V praktické části je sestaven dotazník, jehož cílem je ověřit nebo vyvrátit poznatky z teoretické části. Je sestaven z několika částí, kde respondenti hodnotí a popisují šest druhů písma, kdy každé písmo reprezentuje určitou skupinu. Poté bakalářská práce vyhodnocuje výsledky a pro každou část jsou sepsány nejdůležitější poznatky, které vyvrací nebo potvrzují domněnky a předpoklady vycházející z teorie. Cílem bakalářské práce je zjistit, jak lidé vnímají různé druhy písma z hlediska asociací a emocí, protože výběr správného fontu může ovlivnit reklamu, psaný text a celkově, jak je grafika nebo tisk vnímán.