Vztah matematické gramotnosti a zájmu o matematiku u studentů ZŠ a SŠ - Řeháčková, Adriana (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou matematické gramotnosti. V práci jsou představeny jednotlivé typy gramotností, metody výuky a postoje učitelů, studentů a veřejnosti k matematické gramotnosti. Dále se práce zabývá analýzou dat získaných ze šetření PISA 2018, kde se předmětem analýzy stali patnáctiletí studenti. Cílem práce je analyzovat matematickou gramotnost a zjistit faktory, jež ovlivňují skóre studentů. K řešení problému jsou využity věrohodné hodnoty matematické gramotnosti a další faktory, u kterých je zkoumán vliv na matematickou gramotnost. Těmito faktory jsou například typy jednotlivých škol, velikost města a obce, ze které žáci pochází či například vzdělání rodičů. Následně jsou pro analýzu použity indexy, které měří ekonomický, sociální a kulturní status a dále indexy měřící motivaci studenta ke studiu, emoční podporu ze strany rodičů nebo index šikany. Vztahy a možné závislosti mezi matematickou gramotností a danými faktory jsou následně analyzovány a testovány pomocí vhodných statistických metod. Vzhledem k povaze dat, byly pro analýzu využity primárně parametrické testy. Použita byla například korelace a regrese, ANOVA test nebo dvouvýběrový t-test pro nezávislé výběry. Výsledky analýz byly následně dle možností prezentovány pomocí vhodných grafů, jako je například bodový graf, krabičkový graf, či graf průměrů. Všechny statistické výstupy byly zpracovány v softwarovém programu IBM SPSS. V práci se podařilo dosáhnout stanového cíle a signifikantně prokázat některé vztahy a faktory ovlivňující skóre matematické gramotnosti. Vzhledem k aktuálnosti zvoleného tématu a nově vzniklé situace s pandemií COVID-19 je vhodné se faktorům ovlivňující nejen matematickou gramotnost, ale i další složky vzdělávání, věnovat a na základě zjištěných výsledků zvážit možné kroky k je