Reklamační systém pro provizní podklady Vodafone - David, Martin (2021)
Tématem bakalářské práce a zároveň jejím hlavním cílem je analýza a následný návrh reklamačního systému pro provizní podklady ve společnosti Vodafone Czech Republic a.s. Tato práce je rozdělena na tři části. První část je zaměřena na objasnění základních pojmů a přiblížení BPMN notace. Druhou částí je poté samotná analýza současného stavu reklamačního systému za použití modelování procesů v BPMN notaci. Jsou zde také identifikovány požadavky uživatelů na zlepšení reklamačního systému. Třetí část je věnována návrhu nového řešení pro reklamační systém. Tento návrh obsahuje zjednodušené procesní modely, výběr vhodné platformy pro reklamační systém, návrh nového reklamačního systému a jeho verifikaci.